Servicii oferite de CVTC
Universitatea TRANSILVANIA din Brașov, prin cele două Departamente: Electronică și Calculatoare și Știința și Ingineria Materialelor, departamente care au constituit, prin fonduri de la Uniunea Europeană și Banca Mondială un CENTRU DE VALORIFICARE ȘI TRANSFER DE COMPETENȚĂ (CVTC) are capacitatea să ofere următoarele servicii:
Expertiză în domeniul:
-
Zgomotelor Electronice
În acest domeniu, în afară de competența câștigată prin lucrări teoretico-experimentale a căror valoare a fost confirmată prin publicarea la diferite Conferințe și Congrese Internaționale, s-a reușit și realizarea unei baze materiale dedicate acestui domeniu, cu aparatură de ultimă ediție, performantă la nivel mondial. Aceasta bază materială a permis crearea unui laborator de cercetare LABORATOR DE ZGOMOTE ȘI FLUCTUAȚII în cadrul facultăților de Inginerie tehnologică și Știința Materialelor, specializat în determinări și caracterizări cu zgomote.
-
Achiziției de date și LabVIEW
În acest domeniu, CVTC este promotorul sistemului creat de National Instruments pentru zona geografică Brașov. Există nu numai cursuri didactice incluse în Programele de Învățământ ale secțiilor de inginerie, ci și manuale pentru pregătire postuniversitară. Anual, la Brașov, CVTC organizează o prezentare cu ultimele noutăți National Instruments, având printre invitați și lectori din USA. Pentru acest domeniu există toată suita de plăci de achiziție, ultima ediție a software-ului LabVIEW și componente de Real Time Acquisition, care vor fi extrem de utile în caracterizarea materialelor utilizând diverși senzori și diferite aparaturi.
-
Sistemelor de alimentare solară și Energy Harvesting
CVTC a fost și este implicat în dezvoltarea de sisteme solare, sisteme de monitorizare cu alimentare solară (aplicații pentru interior și exterior), sisteme hard reconfigurabile soft și aplicații ce vizează alimentarea autonomă a sistemelor (Sisteme solare dezvoltate pentru industrie – exemplu Sistemele solare cu iluminare LED dezvoltate pentru STEINEL).
-
Achiziției de imagini digitale
CVTC dispune de o linie STRUERS pentru prepararea probelor metalografice (chiar și granulare) și de un microscop optic chipat cu cameră digitală de achiziție de imagini, prelucrate cu un software deosebit de performant-IMAGE-PRO Plus. Cu această dotare, există capacitatea de caracterizare structurală a oricărui tip de material inclusiv cele care fac obiectul diverselor propuneri de contracte cu terți și granturi.
-
Încălzirii, topirii și răcirii
Există o experiență de 40 de ani în domeniul prelucrării la cald a materialelor în cadrul facultății de Știința și Ingineria Materialelor. Se cunoaște că obținerea nanomaterialelor este puternic dependentă de procedee adecvate de topire și de răcire, domenii în care experiența amintită va fi benefică.
-
Caracterizării generale a materialelor
Cele două catedre menționate mai sus, au o experiență de lungă durată în caracterizarea generală a materialelor. Această experiență este benefică în propuneri de contracte cu terți și aplicabilă în diverse granturi.
-
IoT
Centrul CVTC dispune de o expertiză solidă în domeniul Internet of Things (IoT), concentrându-se pe dezvoltarea și implementarea soluțiilor inovatoare care exploatează potențialul tehnologiei IoT în diverse domenii. Membri centrului posedă o vastă experiență în lucrul cu platforme de dezvoltare precum PSoC6, Arduino și Raspberry Pi.
-
Mecatronică și Robotică
De asemenea, CVTC dispune de experiență în modelarea fenomenologică a sistemelor mecatronice și robotice pentru a contribui la optimizarea acestora punând accentul pe inovare, performanță, design și industrializare.
-
Procesării Avansate a Semnalelor prin Tehnici de Inteligență Artificială
Centrul deține o expertiză consolidată în Procesarea Avansată a Semnalelor, concentrându-se pe aplicarea algoritmilor de învățare automată pentru a extrage informații relevante din semnalele biomedicale și audio. De asemenea, altă direcție constă în dezvoltarea și implementarea soluțiilor pentru reducerea zgomotului și a fluctuațiilor din semnale, folosind tehnici avansate de filtrare și prelucrare a semnalelor în combinație cu modele de învățare automată. Abordarea interdisciplinară permite integrarea cunoștințelor din diverse domenii, precum ingineria electronică, informatica și medicina, pentru a oferi soluții inovatoare și eficiente pentru problemele complexe din domeniul Procesării Avansate a Semnalelor.
-
Integrării tehnologiilor de Inteligență Artificială în procesul Educațional
Au fost integrate cu succes tehnologii de Inteligență Artificială și dezvoltate modele mari de limbaj (engl. Large Language Models – LLMs) personalizate cu aplicare în procesul educațional. Aceste cercetări au fost aplicate ca studiu de caz pe cursul de Instrumentație Virtuală din cadrul departamentului de Electronică și Calculatoare și publicate în volumele ale conferințelor internaționale de prestigiu.